Miért fontos a klímaberendezés rendszeres tisztítása?

A klímák tisztítása, rendszeres karbantartása több szempontból is fontos:

  • a karbantartás elmaradása egészségünkre negatív hatással lehet;
  • a klímák tisztításának elmaradása esetén egy idő után bűzös szagot áraszthatnak;
  • rendszeres tisztítás hiányában csökkenhet a klímaberendezés hatékonysága, növekedhet az áramfogyasztás;
  • a karbantartása hiánya a klímák meghibásodását is okozhatja;
  • a legtöbb gyártónál a garancia megtartásának feltétele a szakember által végzett évente minimum egyszeri tisztítás, karbantartás.

Egészségügyi ok

A légkondícionálók beltéri egységeinek belseje a folyamatos páralecsapódás miatt nedves lesz, ez pedig kedvez a baktériumok, gombák megtelepedésének és elszaporodásának. Mivel ezek a klímák az adott helyiség levegőjét „forgatják”, így a nem megfelelően karbantartott klímaberendezésben elszaporodott penészgomba az arra allergiásoknál tüneteket okozhat, illetve  légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségeket is okozhat.

Üzemszerű működés biztosítása

A rendszeres tisztítás azért is nagyon fontos, hogy megakadályozzuk az elkoszolódás miatti  meghibásodásoknak.

A sűrűn lemezelt hőcserélő felületen a por és a szösz szemcsék megakadnak, így megakadályozzák a levegő szabad áramlását, ez pedig idővel a klíma meghibásodását fogja eredményezni. A beltéri egységek porszűrői rengeteg szennyeződést képesek felfogni, de még így is jelentős mennyiségű kosz rakódik le a hőcserélők lamelláin, ez pedig a klíma hatékonyságát fogja csökkenteni ill. növeli az áramfogyasztást.

A kültéri egységek tisztán tartása is nagyon fontos! A kültéri egység hőcserélőjének lamellái a külső szennyezett levegő által könnyen elkoszolódhatnak. Tisztítás hiányában akár teljesen elzáródhat a levegő áramlásának útja, ez pedig végzetes meghibásodáshoz vezethet!

Garancia megtartása

A gyártók nagy része kötelezővé teszi a klímaberendezések évenkénti minimum egyszeri szakember által végzett tisztítását, karbantartását. A garanciát is ennek meglétéhez köti.